Fenykl
Perníčky
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g hladké žitné mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kakaa
- vanilkový cukr, nebo lusk vanilky
- 1 pěkná lžíce perníkového koření Drana (badyán mletý, mletá citronová kůra, fenykl,)
- 2 kusy vejce
- 200 g medu
- 1 vejce na potření perníčků
Na zdobení perníčků:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Mouku s cukrem a kakaem prosej
- Pak promíchej s perníkovým kořením a sodou
- Přidej vejce, vanilku, med a vypracuj pěkné těsto
- Nech v lednici 14 dnů uležet
- Následně těsto pořádně propracuj a rozválej na silnější plát cca 4-5 mm silný
- Vykrajuj tvary podle svátků, nálady
- Na pečící papír naskládej tvary a v troubě při teplotě 180 stupňů peč cca 10 minut
- Po upečení potři rozšlehaným vejcem a nech vychladnout
- Z cukru, bílku a citronové šťávy utři hladkou polevu a můžeš popustit svou představivost při zdobení perníčků
- Polevu nech zaschnout při pokojové teplotě a pokud to stihneš, schovej do nádoby, někde v chladnější místnosti