Fenykl

Perníčky

Ingredience:

 

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hladké žitné mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kakaa
  • vanilkový cukr, nebo lusk vanilky
  • 1 pěkná lžíce perníkového koření Drana (badyán mletý, mletá citronová kůra, fenykl,)
  • 2 kusy vejce
  • 200 g medu
  • 1 vejce na potření perníčků

Na zdobení perníčků:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Mouku s cukrem a kakaem prosej
  2. Pak promíchej s perníkovým kořením a sodou
  3. Přidej vejce, vanilku, med a vypracuj pěkné těsto
  4. Nech v lednici 14 dnů uležet
  5. Následně těsto pořádně propracuj a rozválej na silnější plát cca 4-5 mm silný
  6. Vykrajuj tvary podle svátků, nálady
  7. Na pečící papír naskládej tvary a v troubě při teplotě 180 stupňů peč cca 10 minut
  8. Po upečení potři rozšlehaným vejcem a nech vychladnout
  9. Z cukru, bílku a citronové šťávy utři hladkou polevu a můžeš popustit svou představivost při zdobení perníčků
  10. Polevu nech zaschnout při pokojové teplotě a pokud to stihneš, schovej do nádoby, někde v chladnější místnosti