Houbové koření
BRAMBOROVO - CELEROVÁ POLÉVKA SE ŽAMPIONY
2 ks brambory střední, oloupané
300 g celer
200 g čerstvé žampiony
40 g máslo
1 lžička olej
4 stroužek česnek
houbové koření Drana nebo: drcený kmín, majoránka, pepř, zázvor, koriandr - dle chuti
1,30 l vývar dle potřeby
sůl dle chuti
2 lžíce hladká mouka cca (můžeme vynechat)
Dále dle chuti
bylinky : libeček, petrželka...
smetana ke šlehání nebo zakysaná
krutony
anglická slanina - osmažená
Postup přípravy receptu
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na plátky pokrájené žampiony, pak přidáme
nastrouhaný celer a ještě krátce smažíme za občasného promíchání. Vše zaprášíme
moukou (pokud chceme bez mouky, tento krok vynecháme), promícháme a zalijeme
vývarem dle potřeby (lze použít i vodu a bujón). Přidáme pokrájené brambory, česnek, sůl,
koření dle chuti a vaříme doměkka.
Pokud chceme klasickou polévku s kousky zeleniny,
přidáme nakonec už jen dle chuti například bylinky, slaninu nebo ještě česnek... a jestliže
chceme krém, tak ponorným mixerem vše rozmixujeme, případně dolijeme dle potřeby
(hustoty) vývar.
Před mixováním doporučuji vyndat z polévky pár plátků žampionů na
dozdobení nebo si můžeme polévku dozdobit osmaženými krutony.