Koriandr

Limetkové kuře s koriandrem

Ingredience:

 

1 kuře

3 stroužky česneku

1 limeta

Koriandr, pepř mletý, sůl

 

Postup:

 

  1. Upravte kuře naplocho. Nůžkami na drůbež nejprve odstřihněte celou páteř, pak kuře položte prsíčky nahoru na prkénko a tlakem dlaní stlačte a zploštěte. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy – prsíčka nařízněte třikrát, stehýnka stačí dvakrát.
  2. V hmoždíři rozetřete pepř s česnekem na pastu. Smíchejte ji s limetovou šťávou a nasekaným koriandrem.
  3. Kuře vložte do mísy, zalijte marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do zářezů. Překryjte fólií a nechte v chladu uležet aspoň dvě hodiny, lépe přes noc.
  4. Kuře položte kůží nahoru na rozehřátý gril a lehce osolte. Zkuste odolat pokušení do masa píchat a obracet ho, a dvacet pět minut na něj nesahejte.
  5. Po uplynutí této doby bude maso hotové, vy ho však ještě obraťte a deset minut grilujte i z druhé strany, aby se kůže opekla krásně dokřupava.

6.Hotové kuře pak položte na prkénko a nechte deset minut odpočinout.

  1. Rozdělte kuře buď na tradiční porce, nebo ho sekáčkem rozsekněte napříč na přibližně stejné kousky. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a se skrojky limety.

 

Vše je možné uvařit i doma: předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Kuře vložte kůží nahoru do mělkého, ale dostatečně velkého pekáčku a pečte asi 40 minut, až bude hezky měkké a zlatavé.