Paprika pálivá

Mexické kuře s pálivou paprikou

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa (nebo stehna)
  • 1 pálivá paprika  DRANA
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kmínu DRANA
  • 1 lžička sladké papriky DRANA
  • 1/2 lžičky uzené papriky DRANA
  • 1/2 lžičky oregana DRANA
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl a pepř DRANA
  • Čerstvý koriandr na ozdobu
  • Tortilly na podávání (volitelné)

Postup:

  1. Příprava masa:
    • Kuřecí maso omyjte, osušte a osolte. V pánvi rozehřejte olivový olej a kuřecí prsa (nebo stehna) opečte ze všech stran dozlatova. Poté maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
  2. Restování zeleniny:
    • Na stejné pánvi přidejte nakrájené papriky (červenou, žlutou a pálivou) a cibuli. Restujte je na středním ohni, dokud nezměknou, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1 minutu.
  3. Přidání koření:
    • Do pánve přidejte rajčatový protlak, kmín, sladkou papriku, uzenou papriku a oregano. Dobře promíchejte a nechte koření rozvonět asi 2 minuty.
  4. Vaření kuřete:
    • Vraťte kuřecí maso zpět do pánve, přidejte limetkovou šťávu a trochu vody, aby vznikla jemná omáčka. Přikryjte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud kuře není zcela propečené.
  5. Podávání:
    • Mexické kuře podávejte s tortillami, rýží nebo fazolemi. Před podáváním pokrm posypte čerstvým koriandrem.

Tipy:

  • Variace: Můžete přidat i fazole, kukuřici nebo rajčata, abyste jídlo obohatili o další vrstvy chutí.
  • Vegetariánská varianta: Místo mletého masa můžete použít rostlinné alternativy nebo například čočku a cizrnu.