Pepř černý celý
Vepřová panenka ve smetanové pepřové omáčce
Ingredience:
- 1ks cibule
- 30g máslo
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 20ml bílé víno ( lze vynechat )
- 300ml hovězí vývar
- 1 lžíce tymián DRANA ( čerstvý nebo sušený )
- 2 lžíce pepř černý celý DRANA ( nebo nakládaný )
- 900g vepřová panenka
- 1 lžíce dijonská hořčice
- 200ml smetana ke šlehání ( 33% )
- sůl
- pepř černý mletý DRANA
- brambory ( šťouchané nebo pečené k podávání )
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menším hrnci rozehřejte na středním stupni máslo s 2 lžícemi oleje a restujte cibuli 3 až 4 minuty. Přisypte mouku a vymíchejte světlou jíšku, trvá to zhruba 2 až 3 minuty.
- Na jíšku nalijte víno a nechte 30 vteřin odpařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte tymián a černý pepř a důkladně rozmíchejte dohladka. Přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu na nízkou a za občasného promíchání vařte 18 až 19 minut.
- Vepřovou panenku omyjte, osušte, očistěte od blan, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Do velké pánve vhodné do trouby vlijte olej a rozehřejte ji na středním stupni. Do pánve vložte panenku a opékejte ji 3 až 4 minuty z každé strany dozlatova. Pak pánev přesuňte do trouby a pečte 12 až 13 minut.
- Upečenou panenku vytáhněte a zabalte na 7 minut do alobalu, aby se odležela a po nakrájení nepouštěla šťávu.
- Než si panenka odpočine, dokončete omáčku. Zvyšte teplotu na střední, do hrnce přilijte smetanu, osolte a povařte 4 minuty. Pak ji rozmixujte dohladka.
- Panenku vybalte z alobalu a nakrájejte ji na plátky o šířce 1 cm. Na talíř nalijte pepřovou omáčku, na ni položte vepřovou panenku a podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami.