Pepř černý celý

Vepřová panenka ve smetanové pepřové omáčce

 

Ingredience:

  • 1ks cibule
  • 30g máslo
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20ml bílé víno ( lze vynechat )
  • 300ml hovězí vývar
  • 1 lžíce tymián DRANA ( čerstvý nebo sušený )
  • 2 lžíce pepř černý celý DRANA ( nebo nakládaný )
  • 900g vepřová panenka
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 200ml smetana ke šlehání ( 33% )
  • sůl
  • pepř černý mletý DRANA
  • brambory ( šťouchané nebo pečené k podávání )

 

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menším hrnci rozehřejte na středním stupni máslo s 2 lžícemi oleje a restujte cibuli 3 až 4 minuty. Přisypte mouku a vymíchejte světlou jíšku, trvá to zhruba 2 až 3 minuty.
  2. Na jíšku nalijte víno a nechte 30 vteřin odpařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte tymián a černý pepř a důkladně rozmíchejte dohladka. Přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu na nízkou a za občasného promíchání vařte 18 až 19 minut.
  3. Vepřovou panenku omyjte, osušte, očistěte od blan, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí.
  4. Troubu předehřejte na 175 °C. Do velké pánve vhodné do trouby vlijte olej a rozehřejte ji na středním stupni. Do pánve vložte panenku a opékejte ji 3 až 4 minuty z každé strany dozlatova. Pak pánev přesuňte do trouby a pečte 12 až 13 minut.
  5. Upečenou panenku vytáhněte a zabalte na 7 minut do alobalu, aby se odležela a po nakrájení nepouštěla šťávu.
  6. Než si panenka odpočine, dokončete omáčku. Zvyšte teplotu na střední, do hrnce přilijte smetanu, osolte a povařte 4 minuty. Pak ji rozmixujte dohladka.
  7. Panenku vybalte z alobalu a nakrájejte ji na plátky o šířce 1 cm. Na talíř nalijte pepřovou omáčku, na ni položte vepřovou panenku a podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami.