Skořice mletá
Skořicoví šneci
Ingredience:
- 950ml mléko plnotučné
- 220ml rostlinný olej
- 110g krupicový cukr
- 4,5 čajové lžičky droždí sušené
- 1,2kg mouka pšeničná hladká + navíc na pomoučení válu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička kypřicí prášek do pečiva
- 1 čajová lžička sůl
Na náplň :
- 400g máslo rozpuštěné + navíc na vymazání pekáčků
- 60g skořice mleté DRANA
- 220g krupicový cukr
Na polevu :
- 900g moučkový cukr
- 1 špetka soli
- 100ml mléko plnotučné
- 6 polévkových lžic másla - rozpuštěné
- 100ml javorový sirup
Postup:
- Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40 °C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.
- Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.
- Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč poctivě vymažte rozpuštěným máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka řezem dolů. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte do předehřáté trouby a pečte 15–18 minut do zlatohněda.
- Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.
- Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte.
TIP:
Polevy bude stačit i poloviční množství.