Skořice mletá

Skořicoví šneci

 

Ingredience:

  • 950ml mléko plnotučné
  • 220ml rostlinný olej
  • 110g krupicový cukr
  • 4,5 čajové lžičky droždí sušené 
  • 1,2kg mouka pšeničná hladká + navíc na pomoučení válu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička kypřicí prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička sůl

 

Na náplň  :

  • 400g máslo  rozpuštěné + navíc na vymazání pekáčků
  • 60g skořice mleté DRANA
  • 220g krupicový cukr

 

Na polevu :

  • 900g moučkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 100ml mléko plnotučné
  • 6 polévkových lžic másla - rozpuštěné
  • 100ml javorový sirup

 

 

Postup:

  1. Ve větším hrnci zahřejte mléko, olej a cukr těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny a nechte zchladnout na asi 40 °C. Pak povrch posypte sušeným droždím a nechte minutu stát. Vsypte 1 kg mouky, lehce promíchejte, jen aby se vše propojilo, přikryjte hrnec utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. ​​
  2. Po hodině přidejte do hrnce jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl a zbývající mouku. Vypracujte hladké (ale lepivé) těsto. Můžete ho použít hned, ale vhodnější je dát ho na hodinu do lednice – lépe se s ním pak pracuje.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na dvě stejné části a jednu z polovin rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku o rozměrech přibližně 75 x 25 cm.
  4. Rozválený plát těsta polijte polovinou rozpuštěného másla a prsty ho rozetřete po celé ploše. Posypte polovinou skořice a cukru. Z delší strany těsto srolujte – rolujte pomalu, opatrně a snažte se roládu co nejvíce utahovat. Nakonec přimáčkněte kraje a otočte roládu švem dolů. Zopakujte se zbylou polovinou těsta, máslem, cukrem a skořicí.
  5. Ostrým nožem nakrájejte obě rolády na kolečka široká asi 1,5 cm. Z jedné jich obvykle bývá 20–25. Malé pekáčky nebo jeden velký pekáč poctivě vymažte rozpuštěným máslem a naskládejte do nich nakrájená kolečka řezem dolů. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Dejte do předehřáté trouby a pečte 15–18 minut do zlatohněda.
  6. Na polevu prošlehejte metličkou v míse moučkový cukr, špetku soli, mléko, rozpuštěné máslo a javorový sirup do hladké polevy. Poleva by měla být hustá, ale přitom dobře téct. Pokud je hustá příliš, přidejte trochu mléka.
  7. Horké šneky polijte polevou ihned po vytažení z trouby. Nechte vychladnout a podávejte. 

 

TIP:
Polevy bude stačit i poloviční množství.