Freekeh

Vážení zákazníci,

přinášíme Vám novinku na trhu, která Vám pomůže zdravěji vařit.

Co je to Freekeh?

vzniká z nezralé mladé zelená pšenice, sklizená brzy, peče se na otevřeném ohni, přičemž se sláma a plevy semen spálí. Zrno neshoří, neboť je uvnitř příliš vlhké a následně se praží nebo suší, což jí dodává lehce kouřové aroma a oříškovou chuť.

 

Postup na vaření:

  1. Namočte cca 2 hodiny, vařte ve vodě 1:2 cca 25 minut

Slaná varianta : doporučuji vařit ve vývaru nebo ochucené zeleninovým kořením

Sladká varianta: vaříme ve vodě s trochou cukru, do poloměkka. Poté dovaříme v mléce. Ve vodě se zbaví oříškokouřové chuti.

  1. Bez namočení se vaří cca o 10 minut déle, ale zůstane výraznější chuť.

V konvektomatu se vaří stejně. Může zůstat trochu vody, tu doporučuji slit, jinak je schopna se absorbovat do suroviny. Ne vždy je to žádoucí.

 

 

Použití:

Sladké: Uvařený Freekeh promícháme na kostičky s pokrájeným ovocem-mango, jahody, jablka, hrušky,…

Pokapat sirupem, pocukrovat….

Nebo jako „rýžový nákyp“ s ovocem a podobně.

 

Slané: jako „české“ rizoto, tedy se zeleninou, masem, posypané sýrem.

                Jako italské i s podobným postupem, tedy vaření ve vývaru s vínem a tak dále.