Freekeh
Vážení zákazníci,
přinášíme Vám novinku na trhu, která Vám pomůže zdravěji vařit.
Co je to Freekeh?
vzniká z nezralé mladé zelená pšenice, sklizená brzy, peče se na otevřeném ohni, přičemž se sláma a plevy semen spálí. Zrno neshoří, neboť je uvnitř příliš vlhké a následně se praží nebo suší, což jí dodává lehce kouřové aroma a oříškovou chuť.
Postup na vaření:
- Namočte cca 2 hodiny, vařte ve vodě 1:2 cca 25 minut
Slaná varianta : doporučuji vařit ve vývaru nebo ochucené zeleninovým kořením
Sladká varianta: vaříme ve vodě s trochou cukru, do poloměkka. Poté dovaříme v mléce. Ve vodě se zbaví oříškokouřové chuti.
- Bez namočení se vaří cca o 10 minut déle, ale zůstane výraznější chuť.
V konvektomatu se vaří stejně. Může zůstat trochu vody, tu doporučuji slit, jinak je schopna se absorbovat do suroviny. Ne vždy je to žádoucí.
Použití:
Sladké: Uvařený Freekeh promícháme na kostičky s pokrájeným ovocem-mango, jahody, jablka, hrušky,…
Pokapat sirupem, pocukrovat….
Nebo jako „rýžový nákyp“ s ovocem a podobně.
Slané: jako „české“ rizoto, tedy se zeleninou, masem, posypané sýrem.
Jako italské i s podobným postupem, tedy vaření ve vývaru s vínem a tak dále.