O nás
O NÁS
Jsme moderní a dynamicky se rozvíjející rodinná společnost, která navázala na tradici prvorepublikové firmy DRANA František Drašnar Náchod. Na trhu jsme již 30 let. Zabýváme se dovozem, zpracováním a balením koření, směsí a přípravků, ochucovadel, základů jídel, sortimentu hub a sušené zeleniny, technologických přípravků, čajů a zdravým sortimentem pro jídelny.
Velké úsilí věnujeme přáním našich partnerů a pochopení jejich potřeb. Servis, který poskytujeme, je tedy stejně rozmanitý jako potřeby a požadavky našich zákazníků, kterým se snažíme vyjít vstříc k oboustranné spokojenosti.
A JAK TO VŠECHNO ZAČALO ?
Za vznikem nynější firmy stála náhoda v podobě balicího stroje, který byl zapůjčen známým z Německa. Shodou náhod později zakoupili i zchátralou budovu, kde dílna jejich pra-předka sídlila. Po třinácti letech dokončili její opravy.
|
||
V renovované tovární budově na dohled od rušné Pražské ulice ročně zpracují na 800 tun koření, čajů a dalšího zboží. Okolo to nápadně voní podle toho, které koření se právě balí, zrovna je to hřebíček. Když přijdete do výrobního závodu, tak zažijete variací vůní podle patra, kde se nacházíte :-) | ||
„My jsme začínali v Rotterdamu a v Hamburku s Holanďany a Němci. Nakontaktovali jsme tamní firmy a s některými spolupracujeme dodnes. Víceméně jsme si začali dovážet koření z celého světa sami,“ vysvětluje jednatelka Štěpánka Drašnarová. Dnes si dovážíme koření převážně ze zemí původu z celého světa (Evropa, Střední Amerika, Jižní Amerika, Asie i Afrika) |
||
Z Číny vozíme sušenou zeleninu, papriku nebo česnek, z Indie cibuli, z Madagaskaru hřebíček, vozíme i koření z Indonésie ze souostroví Moluky. a z Mexika Nové koření. Dřív se koření pěstovalo v určitých místech, dnes je rozšířené i do dalších částí světa, takže už nemá ty prapůvodní destinace. Cejlonskou skořici ale máme z Cejlonu a pravý indický pepř vozíme skutečně z Indie, ale třeba španělská paprika se už pěstuje jinde a ve Španělsku se pouze zpracovává, pravou Španělskou papriku moc nenajdete, možná její náhražky "španělský typ", ale to mi v DRANĚ neděláme. | ||
Dříve fungovaly ještě normy ČSN, co má které koření splňovat. Dnes je to obrovský rozdíl. Za všechno zodpovídáme sami, nesmíme dodat na trh zdravotně závadný výrobek, ale jak to zajistíme, je na každém. My se to snažíme nastavit podle kontrol, jaké provádí stát. Koření se ze 70 procent zpracovává fermentací a sušením na slunci. Je to přírodní produkt. Některé rizikové druhy, jako je třeba paprika nebo pepř se sterilují. Vše, co namelete, je trochu rizikové. Proto si koření meleme převážně sami, aby nám něco omylem nebylo přimícháno. Vliv má teplo a vlhko, ale když dodržíte skladovací podmínky, koření je víceméně stabilní. Konkurence je velká, my nedodáváme do řetězců, ale do tuzemských velkoobchodů potravin, kde nakupují živnostníci. Hodně pracujeme pro masný průmysl, pro regionální řezníky i několik velkých firem. Dodáváme výrobcům chipsů, baget, kečupů, pekařům, dekoratérům i výrobcům pet foodu. | ||
texty obsahují výtažky s rozhovoru pro MF dnes |