Provensálské koření
Kuřecí maso s provensálským kořením
Ingredience:
- Kuřecí prsa – 4 ks
- Šalotka – 1 ks menší
- Paprika (červená nebo žlutá) – 1 ks
- Provensálské koření DRANA – 4 lžičky
- Tymián DRANA – špetka
- Zeleninový bujón – 1 kostka
- Rostlinný olej – 1 lžíce
- Voda – 300ml
Postup:
- Maso naklepeme a z obou stran důkladně posypeme provensálským kořením. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na proužky, oloupanou šalotku nakrájíme na kolečka.
- Na rozpáleném oleji maso rychle opečeme a položíme na nakrájenou šalotku do pekáčku. Přidáme papriku a koření.
- Do výpeku z masa přidáme rozdrobenou kostku bujónu, podlijeme vodou, přivedeme do varu a tuto šťávu nalijeme na maso do pekáčku. Přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi hodinu nebo dokud maso není měkké.
Poznámka: místo bujónu lze samozřejmě použít vývar, je-li po ruce.
Tipy: Provensálské koření se používá zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáček, těstovin, sýrů, hořčic, jídel z rajčat atd.