Provensálské koření

Kuřecí maso s provensálským kořením

Ingredience:

  • Kuřecí prsa – 4 ks
  • Šalotka – 1 ks menší
  • Paprika (červená nebo žlutá) – 1 ks
  • Provensálské koření DRANA – 4 lžičky
  • Tymián DRANA – špetka
  • Zeleninový bujón – 1 kostka
  • Rostlinný olej – 1 lžíce
  • Voda – 300ml

 

 

Postup:

  1. Maso naklepeme a z obou stran důkladně posypeme provensálským kořením. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na proužky, oloupanou šalotku nakrájíme na kolečka.
  2. Na rozpáleném oleji maso rychle opečeme a položíme na nakrájenou šalotku do pekáčku. Přidáme papriku a koření.
  3. Do výpeku z masa přidáme rozdrobenou kostku bujónu, podlijeme vodou, přivedeme do varu a tuto šťávu nalijeme na maso do pekáčku. Přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi hodinu nebo dokud maso není měkké. 

Poznámka: místo bujónu lze samozřejmě použít vývar, je-li po ruce.

 

 

Tipy: Provensálské koření se používá zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáček, těstovin, sýrů, hořčic, jídel z rajčat atd.