Cizrnový krém s uzenou paprikou
Na 10 porcí
INGREDIENCE:
cizrna DRANA (konzervovaná nebo suchá - předem namočená a uvařená) - 400g
menší mrkev - 1ks
brambor - 1ks
cibule - 1/2 ks (lze nahradit sušenou DRANA nebo smaženou DRANA)
smetana - cca 100 ml (může být i rostlinná)
sůl - dle chuti
sladká paprika DRANA - dle chuti
uzená paprika DRANA - dle chuti
olej na zpěnění cibule
POSTUP:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený brambor a mrkev na malé kostičky a krátce osmahneme, Přidáme propláchnutou cizrnu a zasypeme sladkou i uzenou paprikou, promícháme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly suroviny ponořené a vaříme do změknutí brambor a mrkve (cca 20 minut). Polévku rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu, případně upravíme konzistenci přidáním vody nebo zahuštěním. Dochutíme solí a bylinkami dle chuti. Podáváme s krutony nebo celozrnným pečivem.